Mieszanka do wytworzenia jednorazowych opakowań i naczyń biodegradowalnych, przeznaczonych zwłaszcza dla przemysłu spożywczego oraz sposób wytwarzania opakowań i naczyń z tej mieszanki


ZESPÓŁ AUTORSKI:

Politechnika Łódzka

  • Kierownik zespołu: dr inż. Joanna Grzelczyk
  • dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka
  • dr inż. Joanna Oracz

CO MOŻNA OSIĄGNĄĆ DZIĘKI WYNALAZKOWI?

Innowacyjne rozwiązanie dotyczy produkcji biodegradowalnych opakowań i naczyń jednorazowych z odpadów z przemysłu rolno-spożywczego. Wynalazek wykorzystuje odpady poprodukcyjne z przemysłu olejarskiego, zawierające 69,5-79,5% wytłoków z oliwek, otrzymywanych po pozyskaniu z nich oliwy i dodatku mąk z przemysłu zbożowego. Z mieszanki wg wynalazku wytwarza się biodegradowalne opakowania i naczynia jednorazowe o zróżnicowanej grubości i kształcie, w sposób prosty technologicznie. Opakowania i naczynia jednorazowe nadają się do kontaktu z żywnością. W opakowaniach/ naczyniach jednorazowych może być serwowana lub przechowywana żywność. Kierując się zasadami zrównoważonego rozwoju i mając na uwadze ochronę środowiska naturalnego oraz zachowanie zasobów naturalnych dla przyszłych pokoleń, opracowałyśmy nowatorską technologię otrzymywania opakowań z naturalnych produktów odpadowych przemysłu rolno-spożywczego. Technologia jest nisko energochłonna, ma niższy ślad węglowy w stosunku do produktów konkurencyjnych. Mieszanka wynalazku zawiera surowce nadające się do spożycia przez ludzi jak i jako karma dla zwierząt. Pozwala zagospodarować odpadowe wytłoki oliwkowe, a naczynia i opakowania wytworzone z tej mieszanki są w pełni biodegradowalne. Opakowania/naczynia jednorazowe można wykorzystać w branży gastronomicznej, ale także w domowych warunkach.

ISTOTA WYNALAZKU

Innowacyjne rozwiązanie pozwala na produkcję biodegradowalnych opakowań z odpadów roślinnych. Opracowane receptury zakładają wykorzystanie w produkcji opakowań i naczyń jednorazowych nawet 69,5-79,5% odpadów z wytłoków z oliwek, otrzymywanych po produkcji z nich oliwy i 20-30 % mieszanki zbożowej. Ponadto, w odróżnieniu do obecnie produkowanych opakowań i naczyń jednorazowych z biodegradowalnych polimerów, metoda wytwarzania innowacyjnego opakowania jadalnego opracowana przez nasz zespół nie wymaga stosowania jakichkolwiek dodatkowych syntetycznych substancji chemicznych. Produkcja opakowań jest 4-5 etapowa w zależności od wariantu, charakteryzuje się niskim śladem węglowym. Opakowania i naczynia jednorazowe według zastosowanej mieszanki można wytwarzać w różnych kształtach oraz grubościach. Dodatkowym atutem wynalazku jest to, że opakowania mogą zostać skonsumowane lub poddawane biodegradacji maksymalnie w 30 dni. Opakowania i naczynia biodegradowalne mogą być stosowane zarówno do ciepłych, jak i zimnych napojów, czy serwowania dań płynnych lub sypkich produktów spożywczych, w zależności od użytego wariantu. Dzięki zastosowaniu wysokiej temperatury podczas wytwarzania opakowań, są one stabilne podczas przechowywania, a także są bezpiecznie mikrobiologicznie dla potencjalnego konsumenta. Naczynia są smaczne, wytrawne, jednakże ich smak nie wpływa na cechy sensoryczne serwowanej potrawy. Opakowania są kierowane do branży hotelarskiej, gastronomicznej, cateringowej oraz do użytku domowego.

POTENCJAŁ KOMERCJALIZACYJNY WYNALAZKU

Rynek światowy tworzyw biodegradowalnych to obecnie tylko 1% wszystkich tworzyw. Na rynku dostępne są opakowania jednorazowe z produktów roślinnych np. otrzymywane ze zbóż. Do ich produkcji stosuje się przede wszystkimi surowce o cechach konsumpcyjnych (stanowiące pełnowartościową żywność). Na świecie, mimo nadprodukcji żywności, nadal wiele krajów zmaga się z niedożywieniem. Większość tworzyw biodegradowalnych zawiera polimery i związki syntetyczne, które nie są przyjazne dla środowiska naturalnego. Do ich produkcji wykorzystuje się energochłonne technologie, generujące wysoką emisję CO2 do atmosfery. W opracowanej technologii wykorzystuje się w większości produkty odpadowe/uboczne powstające w przemyśle olejarskim, stosuje się tylko dodatki naturalne, a produkcja nie jest energochłonna i nie generuje wysokiej emisji CO2. To daje wysoki potencjał komercjalizacji wynalazku, który jest skierowany do branży gastronomicznej oraz konsumenta indywidualnego. Użycie opakowań pozwala w ekologiczny i oryginalny sposób serwować dania na zimno i na gorąco, służy do pakowania produktów na wynos. Wynalazek może być wdrożony zarówno w kraju, jak i szeroko na świecie.